Een mantelzorgwoning kopen
Een mantelzorgwoning is een kleine zelfstandige woning op het terrein van je eigen huis of bij het huis van degene die zorg nodig heeft. Een mantelzorgwoning stelt vooral oudere mensen in staat om langer zelfstandig te blijven wonen met behulp van familie of vrienden die mantelzorg verlenen.
Wanneer u als mantelzorger dichter bij de persoon wilt wonen waarvoor u zorgt, dan bestaat bijvoorbeeld de mogelijkheid om een mantelzorgwoning bij of aan uw woning vast te bouwen. De andere mogelijkheid is een mantelzorgwoning bouwen bij het huis van de persoon die u verzorgt. Dit betekent dus dat een zorgunit bestemd kan zijn voor zowel de mantelzorger als de persoon die mantelzorg krijgt. Op deze pagina leest u meer over het bouwen van een mantelzorgwoning, over de regels en andere belangrijke informatie.
Laat u zich ook verrassen door de vele mogelijkheden en onze creativiteit?
mantelzorgwoning in de tuin
Een mantelzorgwoning kunt u zien als het plaatsen van een bijgebouw in uw tuin dat tijdelijk de functie krijgt voor het verlenen van mantelzorg. Op deze manier ontstaat een zorgwoning of zorgbungalow in de tuin. Wet- en regelgeving belichten een aantal aspecten die aan de orde komen zodra een bijgebouw wordt gebouwd als zorgwoning of mantelzorgwoning. Meer over de regels voor mantelzorgwoningen kunt u in onderstaande alinea`s lezen.
Regels mantelzorgwoning
Welke regels gelden er nu precies voor mantelzorgwoningen?
In het algemeen is het bouwen van een mantelzorgwoning vergunningsvrij. Wel moet u rekening houden met de wettelijke vereisten voor een mantelzorgwoning en de algemene regels voor bijgebouwen. Of een bijgebouw wel of niet mag worden geplaatst is afhankelijk van het aantal vierkante meters dat u op uw kavel mag aan- of bijbouwen. Daarnaast spelen ook de grootte en de plek van de mantelzorgwoning een rol. Of de zorgwoning vergunningsvrij kan worden bijgebouwd kunt u nakijken op het omgevingsloket. Komt u er zelf niet uit, dan adviseren wij om een kort advies te vragen bij een deskundige van Solilux. Onze adviseur is thuis op het gebied van alle regels voor het bouwen van mantelzorgwoningen en kan in het bestemmingsplan kijken naar de mogelijkheden. Mocht dit niet voldoende duidelijkheid verschaffen dan kan hij zelfs in gesprek gaan met uw gemeente.
Uiteraard moet de bouw van een mantelzorgwoning ook voldoen aan het bouwbesluit. Hiermee wordt onder andere bedoeld welke isolatie er moet worden toegepast en welke installaties, zoals het ventilatiesysteem en verwarming.
Wat betekenen deze regels voor u bij het kopen van een mantelzorgwoning? Neem contact op met Solilux voor een vrijblijvend advies.
Mantelzorgwoning vergunningsvrij
Mantelzorgchalet in het buitengebied
Buiten de bebouwde kom is het mogelijk om een chalet als mantelzorgwoning van 100 m2 te plaatsen. Dit chalet dient geheel of gedeeltelijk verplaatsbaar te zijn en moet na het beëindigen van de mantelzorg weer verwijderd worden. Deze verplaatsbare mantelzorgbungalow moet op een afstand van 4 meter vanaf het oorspronkelijke hoofdgebouw staan. Een zorgwoning van 70, 80, 90 of zelfs 100 m2 zijn uitstekende voorzieningen voor 2 personen om mantelzorg te verlenen vlakbij uw eigen huis. Indien het 1 persoon betreft adviseren wij maatvoeringen vanaf 50 m2 tot 60 m2
Het is verstandig om altijd het bestemmingsplan van uw gemeente te raadplegen of deze mogelijkheid voor het bouwen van een mantelzorgwoning van 100 m2 in het buitengebied ook in uw situatie mogelijk is.
Mantelzorgwoning bouwen – andere voorwaarden
Zijn er nog meer vereisten voor het bouwen van een mantelzorgwoning?
- De zorgwoning mag door een huishouden bestaande uit maximaal twee personen bewoond worden. Hiervan moet minimaal één persoon mantelzorg ontvangen of mantelzorg verlenen.
- Als er geen gebruik meer gemaakt wordt van de zorgunit voor de functie mantelzorg dan mag het niet langer meer gebruikt worden als woning. Dit betekent dat de mantelzorgwoning moet worden ontdaan van keuken en sanitair tenzij er vergunning is voor een gastenverblijf of een bed and breakfast.
- Uw gemeente zal in veel gevallen om een verklaring vragen of er wel echt sprake is van mantelzorg. Deze verklaring kan bijvoorbeeld worden afgegeven door uw huisarts of wijkverpleging.
Mobiele mantelzorgwoning
Een mobiele mantelzorgwoning bouwen
De bouw van een luxe verplaatsbare mantelzorgwoning is erg aantrekkelijk omdat onze doelgroep in de meeste gevallen uit een vrijstaande woning komt. Het afwerkings- en isolatieniveau overtreft de traditionele chaletbouw. Hierdoor hoeft er niet te worden ingeleverd op het wooncomfort. Een dergelijke verplaatsbare mobiele mantelzorgwoning op maat is niet te vergelijken met een verplaatsbare mantelzorgchalet. Door een in delen verplaatsbare mantelzorgwoning te ontwerpen is deze ook zeer geschikt voor hergebruik nadat uw mantelzorgsituatie is beëindigd. Daarnaast voldoen de mobiele mantelzorgwoning strikt aan alle eisen van het bouwbesluit. We kunnen u op deze wijze het woongenot en wooncomfort van een luxe woning bieden met deze luxe verplaatsbare bungalows. We laten u graag kennis maken met onze bouw en werkwijze in de fabriek.
Nieuwsgierig geworden? Neem contact met ons op via onderstaand contactformulier.
Pre mantelzorgwoning
Wat is een pré-mantelzorgwoning en welke vereisten hebben een pre-mantelzorgwoning?
Ook de bouw van een pre mantelzorgwoning begint zijn intrek te krijgen in vele gemeenten. Sinds 2014 is een mantelzorgwoning bouwen in de tuin mogelijk. Als er voor een prefab mantelzorgwoning wordt voldaan aan de regels binnen het bestemmingplan en tevens aan de vereisten in het bouwbesluit voor mantelzorgwoningen, mag er vergunningsvrij worden bijgebouwd. Tot nu toe komt daar in de meeste gevallen nog bij dat er een zorgindicatie vereist is voor een mantelzorgwoning zonder vergunning. Een van de bewoners in de mobiele bungalow dient hulpbehoevend te zijn. Een degelijke mantelzorgindicatie zal door een huisarts of verpleegkundige moeten worden afgegeven. Als een medische verklaring niet vereist is noemt men de woning dus een pre mantelzorgwoning of pre mantelzorgbungalow.
Uw gemeente kan meedenken
Er zijn al gemeenten die vooruitstrevend zijn en de noodzaak van een pre-mantelzorgwoning inzien. Er wordt meegedacht met de toekomstige bewoners in hun gemeente. Vaak stellen de gemeenten hiervoor bepaalde eisen, zoals een leeftijdsgrens en de tijdelijkheid zodat er op gehandhaaft kan worden. Door de groei van het aantal senioren in Nederland zal er in veel gemeenten een tekort aan zorgplaatsen ontstaan. Waarom dan niet meedenken met de toekomstige bewoners en hun kinderen. De kinderen nemen waarschijnlijk een groot deel van de zorg uit handen. Daarnaast kost het de betreffende gemeente vaak minder geld.
In diverse gemeenten is het beleid voor een pre mantelzorgwoning al versoepeld. Mocht blijken dat er in uw gemeente nog geen pre-mantelzorgwoning gebouwd mag worden, neem dan eens contact met ons op. Wij hebben de kennis en vaardigheden in huis om in gesprek te gaan met uw gemeente om samen de mogelijkheden te bekijken. Door het bespreekbaar te maken met uw gemeente kan er in veel gevallen worden meegedacht met een pre mantelzorgwoning situatie.
Welke vereisten?
De gemeente kan dus meewerken aan de toestemming voor een pré-mantelzorgwoning met een tijdelijke omgevingsvergunning. Er moet dan aan de voorwaarden worden voldaan die uw gemeente hiervoor heeft ingesteld. De algemene bepalingen voor een pre-mantelzorgwoning komen meestal op het volgende neer;
- De verzoekers hebben een relatie;
- De verzoekers zijn 67 jaar of ouder;
- De pré-mantelzorgwoning wordt gerealiseerd binnen de bestaande bebouwingsmogelijkheden op grond van het bestemmingsplan en/of de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht;
- De nieuwe woning leidt niet tot een verslechtering van de woonsituatie in het algemeen.
Bent u ook op zoek naar een mantelzorgwoning of een pré-mantelzorgwoning?
Mantelzorgwoning houtbouw
Mantelzorgwoning met houten gevelbekleding
Uw mantelzorgwoning kan worden uitgevoerd met een mooie houten gevelbekleding of met houten elementen. Afhankelijk van uw wens kunnen wij uw houten mantelzorgwoning geheel op maat en wens bouwen. Hout is als natuurproduct in diverse kwaliteiten en soorten te verkrijgen.
Thermowood – duurzaam
Solilux is voorstander van het gebruik van thermisch gemodificeerd hout omdat er geen regenwouden gekapt hoeven te worden. Het hout heeft een hittebehandeling ondergaan waardoor alle sappen uit de houten geveldelen getrokken wordt en hierdoor de meeste werking uit het hout verdwijnt. Thermisch gemodificeerd hout heeft weinig onderhoud nodig. Bent u een ook een voorstander van duurzaam bouwen? Gebruik dan duurzaam Thermowood.
Mantelzorgwoning prijzen en plattegrond
Mantelzorgwoning prijzen
De prijs van een mantelzorgwoning begint gemiddeld casco bij ongeveer € 1.300 per m2 tot sleutelklaar €1.600 per m2. De prijs is van veel zaken afhankelijk. Zijn er bijvoorbeeld extra funderingspalen nodig en is een hijskraan nodig om de mantelzorgwoning te plaatsen? Om duidelijk te krijgen wat de kosten van uw mantelzorgwoning zijn beginnen we met het maken van een plattegrond. Op basis van deze mantelzorgwoning plattegrond geven wij gratis en vrijblijvend een adviesgesprek op uw eigen bouwlocatie of in de fabriek in Staphorst (op afspraak).
Aan de hand van dit gesprek weten wij in grote lijnen wat uw wensen en behoeften zijn en kunnen we direct een prijs voor de zorgunit berekenen. Als de kosten en onze werkwijze u aanspreken maken we graag een vervolgafspraak om verdere details uit te werken.
Mantelzorgwoning kosten
Waarom een Solilux mantelzorgwoning kopen?
Er zijn meerde aanbieders van mantelzorgwoningen, waardoor het vaak onduidelijk is wat nu precies de verschillen zijn. Omdat het kopen van een mantelzorgwoning toch een investering betekent is het belangrijk om goed te kijken naar de voordelen en nadelen van de verschillende typen zorgwoningen en de kosten. Een aantal pluspunten van Solilux voor u op een rij;
+ Zeer goede isolatie
Een mantelzorg bungalow van Solilux is in de basis al voorzien van een zeer goede isolatie. Bovendien voldoet deze isolatie niet alleen aan het bouwbesluit, maar zal ook extra comfort bieden op langere termijn. De isolatie van een mantelzorgwoning is van groot belang voor de mate van comfort die u zult ervaren en uiteraard voor de energiekosten.
+ Degelijke fundering
Het bouwen van een mantelzorgwoning begint met een degelijke fundatie; het belang hiervan moet niet worden onderschat. De woning kan van zeer goede kwaliteit zijn, maar als de fundering niet in orde is dan kan dit nare gevolgen hebben. Solilux zorgt in elke situatie voor een goede basis door middel van funderingspalen die zijn afgestemd op de situatie van uw kavel en dus ook het bouwwerk dat erop komt te staan.
+ Kwaliteit materialen
Het hout en ander materiaal dat Solilux gebruikt voor de bouw van uw mantelzorgwoning is van dusdanige kwaliteit dat u zult merken dat u gekozen heeft voor een top product. Bovendien staat duurzaamheid voorop bij het adviseren en produceren van uw ecologische bouwwerk. Bij een houten mantelzorgwoning kiest Solilux voor zeer duurzaam hout dat niet afkomstig is uit tropische bossen.
+ Energiezuinig
Als energiebron voor het verwarmen of koelen van de woning wordt nog vaak gas gebruikt, terwijl dit een steeds duurder product wordt. Om die reden is het gebruik van een CV installatie op gas niet aan te raden voor uw zorgwoning. Alle Solilux mantelzorg units zijn standaard voorzien van de nieuwste technieken om uw woning te verwarmen of te koelen. Ook kan uw bouwwerk worden voorzien van zonnepanelen om uw eigen energie op te wekken.
+ Persoonlijk advies
Misschien nog wel het belangrijkste is een goed advies. u moet zich er straks in thuis voelen en hier gaan we ons uiterste best voor doen!