Skip navigation
MENU

Mantelzorgwoning

Mantelzorgwoning bouwen in de tuin

Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning en kunt u in de tuin bouwen naast uw eigen woning. Een mantelzorgwoning stelt senioren in staat om zelfstandig te blijven wonen, ook als er zorgbehoefte ontstaat. Met behulp van familie of vrienden kan de mantelzorg verleend worden. Een veel voorkomende toepassing is een mantelzorgwoning bouwen  in de tuin naast het bestaande woonhuis. Hierdoor kunnen kinderen in de hoofdwoning wonen.

Contact opnemen
Mantelzorgwoning

Prefab mantelzorgwoning van Solilux

Een prefab mantelzorgwoning is een zorgwoning die kant en klaar uit de fabriek komt en daarna in de tuin wordt geplaatst. Bent u op zoek naar een mobiele en moderne zorgwoning dan bent u dus bij Solilux aan het juiste adres. Wij maken op basis van uw wensen de mantelzorgwoning kant en klaar in de fabriek. Daarna plaatsen wij de prefab mantelzorgwoning snel en efficiënt in uw tuin.

Prijzen van een mantelzorgwoning

De prijs van een prefab mantelzorgwoning is van veel zaken afhankelijk, zoals omvang. Kiest u voor een grote of een kleine mantelzorgwoning? Populaire maten zijn 100 of 70m2, maar voor 1 persoon is 50 of 60m2 vaak al voldoende. Maar ook de inrichting is medebepalend voor de kostprijs.

Tijdens een vrijblijvend en gratis adviesgesprek bespreken wij uw wensen. Daarna kunnen wij de prijsindicatie voor uw zorgwoning berekenen. Als dit u aanspreekt maken wij een vervolgafspraak om de details uit te werken.

Mantelzorgwoning 100m2 vergunningsvrij in buitengebied

In het buitengebied kunt u vergunningsvrij een mantelzorgwoning van max. 100 m2 in de tuin bouwen. Hierover hoeft u de gemeente niet in te lichten. Maar er zijn wel regels:

  • De mantelzorgwoning moet voldoen aan de algemene voorwaarden voor bijbehorende bouwwerken. Hierin staan bijvoorbeeld regels over de omvang en de plaats van de mantelzorgwoning.
  • De mantelzorgwoning moet voldoen aan het Bouwbesluit. Daarin staan onder andere eisen over de isolatie en de veiligheid. Alle mantelzorgwoningen van Solilux voldoen aan deze eisen.

Daarnaast moet de mantelzorgwoning helemaal of gedeeltelijk verplaatsbaar te zijn. Als de mantelzorg is beëindigd moet de zorgwoning weer verwijderd worden. De mantelzorgwoning moet op meer dan 4 meter afstand van het oorspronkelijke hoofdgebouw staan. De zorgwoning mag max. 100 m2 zijn. Vaak is voor 1 persoon 50 tot 60 m2 ruim voldoende. Ook is het belangrijk om het bestemmingsplan van uw gemeente te controleren. Zo weet u zeker of het mogelijk is om een mantelzorgwoning van max. 100 m2 te laten bouwen bij uw woning in het buitengebied.

Voordelen van een Solilux mantelzorgwoning

Om de perfecte mantelzorgwoning te kopen moet u kijken welke aanbieder het beste bij u past. Om u bij deze belangrijke keuze te helpen zetten wij voor u een aantal pluspunten van Solilux op een rij:

+ Goede isolatie

De mantelzorgwoningen van Solilux heeft al in de basis een zeer goede isolatie. Deze voldoet aan de regels van het Bouwbesluit en biedt extra comfort. Daarnaast bespaart u met deze goede isolatie ook op uw energiekosten

+ Degelijke fundering

De fundering is ontzettend belangrijk bij het bouwen van een mantelzorgwoning. Solilux zorgt voor een goede basis, indien nodig zelfs door middel van funderingspalen die zijn afgestemd op uw situatie. Wij bekijken wat de draagkracht van de ondergrond is, en passen hierop ons plan aan.

+ Kwaliteit materialen

Solilux gebruikt materialen voor uw mantelzorgwoning van uitmuntende kwaliteit. U merkt hieraan direct dat u heeft gekozen voor een top product.

+ Duurzaam hout voor uw mantelzorgwoning

Gebruikt u graag duurzame materialen? Als we hout gebruiken dan is het hout Thermisch gemodificeerd. Veelal gebruiken we Thermowood, Modiwood of Dumowood. Voor dit thermisch gemodificeerde hout hoeven geen regenwouden te worden gekapt en is daarbij nog eens uiterst duurzaam! Door het verwarmingsproces met stoom wordt de werking van het hout zo goed als stopgezet en ontstaat er een zeer fijne houtstructuur waardoor het hout ongevoelig wordt voor houtrot en schimmel. De duurzaamheidsklasse van het hout is dan ook klasse I/II|. Hierdoor kunt u uw mantelzorgwoning uitvoeren met een mooie houten gevelbekleding die weinig onderhoud vergen.

+ Energiezuinig

Voor het verwarmen of koelen van een woning wordt vaak gas gebruikt. Echter gaan de meeste nieuwbouwwoningen van het gas af. Daarom wordt een CV installatie op gas niet aangeraden. Solilux heeft haar mantelzorgwoningen standaard voorzien van de nieuwste technieken om uw zorgwoning op te warmen of af te koelen. Ook kunt u hierop zonnepanelen plaatsen om uw eigen energie op te wekken en dus energiekosten te besparen.

+ Persoonlijk advies & ontzorging

Misschien wel de belangrijkste is een goed advies en ontzorging. U moet zich straks thuis voelen in uw mantelzorgwoning, waar wij ons uiterste best voor gaan doen! Door met alle facetten in de bouw met u mee te denken kunnen we u optimaal ontzorgen. Zelfs de inrichting kunnen we voor u verzorgen!

Geïnteresseerd in een moderne mantelzorgwoning? Neem contact op met Solilux voor meer informatie.

Contact opnemen
"Het eindresultaat vinden wij fantastisch, mede door de prettige samenwerking! Wij wonen met heel veel plezier!!"
Fam. van Houten
Zwolle
Bekijk projecten
Mobiele mantelzorgwoning

Mobiele mantelzorgwoning

De bouw van een luxe verplaatsbare mantelzorgwoning is erg aantrekkelijk omdat onze doelgroep in de meeste gevallen uit een vrijstaande woning komt. Het afwerkings- en isolatieniveau overtreft de traditionele chaletbouw. Hierdoor hoeft er niet te worden ingeleverd op het wooncomfort. Een dergelijke verplaatsbare mobiele mantelzorgwoning op maat is niet te vergelijken met een verplaatsbare mantelzorgchalet. Door een in delen verplaatsbare mantelzorgwoning te ontwerpen is deze ook zeer geschikt voor hergebruik nadat uw mantelzorgsituatie is beëindigd.

Daarnaast voldoen de mobiele mantelzorgwoning strikt aan alle eisen van het bouwbesluit. We kunnen u op deze wijze het woongenot en wooncomfort van een luxe woning bieden met deze luxe verplaatsbare bungalows. We laten u graag kennis maken met onze bouw en werkwijze in de fabriek. Nieuwsgierig geworden? Neem contact met ons op via het contactformulier.

 

Pre mantelzorgwoning

Wat is een pré-mantelzorgwoning en welke vereisten hebben een pre-mantelzorgwoning?
Ook de bouw van een pre mantelzorgwoning begint zijn intrek te krijgen in vele gemeenten. Sinds 2014 is een mantelzorgwoning bouwen in de tuin mogelijk. Als er voor een prefab mantelzorgwoning wordt voldaan aan de regels binnen het bestemmingplan en tevens aan de vereisten in het bouwbesluit voor mantelzorgwoningen, mag er vergunningsvrij worden bijgebouwd. Tot nu toe komt daar in de meeste gevallen nog bij dat er een zorgindicatie vereist is voor een mantelzorgwoning zonder vergunning. Een van de bewoners in de mobiele bungalow dient hulpbehoevend te zijn. Een degelijke mantelzorgindicatie zal door een huisarts of verpleegkundige moeten worden afgegeven. Als een medische verklaring niet vereist is noemt men de woning dus een pre mantelzorgwoning of pre mantelzorgbungalow.

Uw gemeente kan meedenken
Er zijn al gemeenten die vooruitstrevend zijn en de noodzaak van een pre-mantelzorgwoning inzien. Er wordt meegedacht met de toekomstige bewoners in hun gemeente. Vaak stellen de gemeenten hiervoor bepaalde eisen, zoals een leeftijdsgrens en de tijdelijkheid zodat er op gehandhaafd kan worden. Door de groei van het aantal senioren in Nederland zal er in veel gemeenten een tekort aan zorgplaatsen ontstaan. Waarom dan niet meedenken met de toekomstige bewoners en hun kinderen. De kinderen nemen waarschijnlijk een groot deel van de zorg uit handen. Daarnaast kost het de betreffende gemeente vaak minder geld.

In diverse gemeenten is het beleid voor een pre mantelzorgwoning al versoepeld. Mocht blijken dat er in uw gemeente nog geen pre-mantelzorgwoning gebouwd mag worden, neem dan eens contact met ons op. Wij hebben de kennis en vaardigheden in huis om in gesprek te gaan met uw gemeente om samen de mogelijkheden te bekijken. Door het bespreekbaar te maken met uw gemeente kan er in veel gevallen worden meegedacht met een pre mantelzorgwoning situatie.

Welke vereisten?
De gemeente kan dus meewerken aan de toestemming voor een pré-mantelzorgwoning met een tijdelijke omgevingsvergunning. Er moet dan aan de voorwaarden worden voldaan die uw gemeente hiervoor heeft ingesteld. De algemene bepalingen voor een pre-mantelzorgwoning komen meestal op het volgende neer;

  • De verzoekers hebben een relatie;
  • De verzoekers zijn 67 jaar of ouder;
  • De pré-mantelzorgwoning wordt gerealiseerd binnen de bestaande bebouwingsmogelijkheden op grond van het bestemmingsplan en/of de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht;
  • De nieuwe woning leidt niet tot een verslechtering van de woonsituatie in het algemeen.

Bent u op zoek naar een mantelzorgwoning of een pré-mantelzorgwoning?

Contact aanvragen