Skip navigation
MENU

Mantelzorgwoning bouwen

Mantelzorgwoning bouwen op eigen erf

Een mantelzorgwoning bouwen op eigen erf is erg in trek, mede door het woningtekort onder 65+-ers. Bovendien kan er makkelijker zorg geleverd worden aan ouders wanneer ze op hetzelfde terrein wonen als de kinderen. De keuze voor een op maat gemaakte mantelzorgwoning is dan snel gemaakt en een win-winsituatie voor beide partijen. Het biedt ouders de gelegenheid om op hun vertrouwde plek te blijven wonen, terwijl kinderen de mooie kans krijgen om het ouderlijk huis over te nemen.

Informatie aanvragen
Een mantelzorgwoning bouwen in eigen tuin. Deze mantelzorgwoning is gebouwd in het buitengebied en heeft mooie duurzame houten gevelbekleding. Welke regels gelden er voor de bouw van een mantelzorgwoning? U heeft geen omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) meer nodig voor een mantelzorgwoning op uw eigen terrein. De regels voor de bouw van een mantelzorgwoning zijn eenvoudig. Vergelijkbaar met die van een garage of tuinhuis. Daarvoor is ook geen vergunning nodig. Vraag bij de gemeente na hoe de regels precies zijn. Mantelzorgwoning | pre-mantelzorgwoning | zorgwoning | gastenverblijf | praktijkruimte | tuinkantoor

Mantelzorgwoningen van Solilux

De bouw van een mantelzorgwoning kan veel tijd en energie kosten. Als experts in het bouwen van mantelzorgwoningen nemen wij u graag deze zorg uit handen. Van het prille ontwerp tot aan de oplevering en zelfs daarna: we begeleiden het gehele project van A-Z om voor u een prachtige mantelzorgwoning op maat te kunnen bouwen. Gebaseerd op uw woonwensen en eventuele zorgeisen!

Omdat de hoofdwoning veel comfort biedt, is het vaak gewenst dat de nieuwe woonsituatie ook aan hoge comfortwensen voldoet. Solilux denkt mee met elke keuze in het proces en past hier de juiste materialen op toe. Dat is onze expertise. Bekijk eens een aantal van onze gerealiseerde projecten om een beeld te krijgen van onze werkwijze en modellen. De reviews over Solilux weerspiegelen het resultaat van onze inspanningen.

Een mantelzorgwoning kopen heeft het voordeel dat er geen grond hoeft worden aangekocht maar gebouwd kan worden in de tuin van de hoofdwoning. Deze woning is gebouwd buiten de bebouwde kom waardoor het vergunningsvrij gebouwd mocht worden. Mantelzorgwoning | pre-mantelzorgwoning | zorgwoning | gastenverblijf | praktijkruimte | tuinkantoor

Modulair en verplaatsbaar

Het is belangrijk dat een mantelzorgwoning mobiel en verplaatsbaar is. In sommige gemeentes is dit zelfs een harde eis, zodat de woning na de mantelzorgsituatie weer verwijderd kan worden. In de meeste gevallen wordt de mantelzorgwoning dan doorverkocht en naar een andere locatie gebracht. Hoe de woning geplaatst is, zo zal hij ook weer worden gedemonteerd. Solilux maakt haar woningen modulair, zodat ze in twee of drie delen verplaatst kunnen worden. Afhankelijk van het ontwerp van de woning kan deze naast de functie mantelzorgwoning ook worden ingezet als vakantiewoning op een park of op eigen vakantiegrond.

Mantelzorgwoning kopen

De koop van een mantelzorgwoning wordt in de meeste gevallen gefinancierd door de verkoop van de huidige woning. Het is ook mogelijk dat ouders in de tuin van de kinderen gaan wonen en dat de ouderlijke woning verkocht word. Zodra de woning is overgedragen aan de nieuwe eigenaar komt, het geld vrij om de nieuwe mantelwoning te kunnen financieren. Doordat bij het kopen van een mantelzorgwoning geen grond hoeft te worden aangekocht, kan de mantelzorgwoning in veel gevallen net wat luxer worden uitgevoerd dan een standaard zorgwoning. Solilux is specialist in het leveren van exclusief maatwerk, waardoor dit goed aansluit op onze werkwijze. Zo kunt u een luxe, moderne en eigentijdse mantelzorgwoning kopen van bijvoorbeeld 100 m2 die geheel is afgestemd op uw wensen!

 

Meer over mantelzorgwoningen van 100 m2

 

Heeft een mantelzorgwoning invloed op de WOZ?

Een mantelzorgwoning heeft in principe geen invloed op de WOZ-waarde van de huidige woning. Dit is namelijk een tijdelijke woonvoorziening en om die reden heeft een mantelzorgwoning voor de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) meestal geen zelfstandige status. De hoofdwoning en de mantelzorgwoning worden voor de WOZ dus gezien als één, waardoor de mantelzorgwoning geen invloed heeft op de WOZ-waarde. Een aan het huis gebouwde zorgunit kan de WOZ-waarde van de woning wel verhogen, maar een mantelzorgwoning in de tuin niet. Dat komt omdat de zorgkamer niet tijdelijk is, maar onderdeel blijft van de woning. Ook als de mantelzorg gestopt is, blijft dit het geval.

Maar let op! Als de hoofdwoning en de mantelzorgwoning beide verschillende eigenaren hebben, krijgen de woningen allebei een zelfstandige status. In dat geval betekent het dat ze ook beide een eigen WOZ-waarde hebben.

 

Algemene informatie mantelzorgwoningen
Inspiratie opdoen? Bekijk onze projecten
<
>