Skip navigation
MENU

Pre mantelzorgwoning

Pré-mantelzorgwoning bouwen

Een pre-mantelzorgwoning is een woning die specifiek is ontworpen en gebouwd om als mantelzorgwoning te dienen voordat er daadwerkelijk zorg nodig is. Ouders kunnen bijvoorbeeld een pré mantelzorgwoning in de tuin van een kind of een ander familielid laten plaatsen of andersom. De belangrijkste reden om een pre mantelzorgwoning te laten plaatsen, is om voorbereid te zijn op de toekomst en in de nabijheid van familie te kunnen wonen. Tevens wordt er ingespeeld op de toekomstige zorgbehoeften van een familielid. Zo worden er al tijdens de bouw verborgen voorzieningen aangebracht die in een later stadium gebruikt kunnen worden om te switchen naar een reguliere mantelzorgwoning. Solilux is specialist op het gebied van maatwerk pre-mantelzorgwoningen die geheel naar uw wens en eisen gemaakt worden.

Vraag advies aan voor meer informatie en wat er bij u mogelijk is.

Advies aanvragen
Het beleid voor pre-mantelzorgwoningen kan variëren per regio en lokale wetgeving. Over het algemeen zijn pre-mantelzorgwoningen gebieden binnen een bestaande woning die vooraf zijn ontworpen om later te dienen als een aparte wooneenheid voor mantelzorg. Sommige regio’s kunnen specifieke regels hebben met betrekking tot het bouwen of aanpassen van een pre-mantelzorgwoning, zoals vereisten voor grootte, toegankelijkheid, vergunningen en beperkingen in het gebruik van deze ruimte. Het is raadzaam om contact op te nemen met de plaatselijke gemeente of lokale autoriteiten om specifieke informatie te verkrijgen over het beleid en de voorschriften met betrekking tot pre-mantelzorgwoningen in jouw specifieke regio. Zo kun je de juiste stappen nemen om te voldoen aan de geldende voorschriften bij het plannen of aanpassen van een pre-mantelzorgwoning.

Wat is een pré mantelzorgwoning?

Een pre-mantelzorgwoning is soortgelijke woonoplossing als een mantelzorgwoning, maar doordat er nog geen medische reden is krijgt de aanvrager geen medische indicatie. De intentie is er wel om deze woning in een later stadium te gaan gebruiken als een mantelzorgwoning, Inmiddels zijn er al diverse gemeentes die de bouw van pre-mantelzorgwoningen stimuleren en hebben hier beleid op gemaakt. In de meeste gevallen zal er wel een leeftijdsgrens worden aangegeven en een periode waarvoor er vergunning verleend wordt. Zodra er wel een medische indicatie verkrijgbaar is dan kan de pre-mantelzorgwoning worden omgezet naar een reguliere mantelzorgwoning.

Een pre mantelzorgbungalow is dus hetzelfde als een reguliere mantelzorgwoning, maar deze wordt dus al geplaatst vóór de senioren hulpbehoevend zijn. Dankzij deze mogelijkheid kunnen ouders op het terrein van de kinderen gaan wonen en van hen zorg ontvangen wanneer dat later nodig blijkt te zijn. Zo wordt de reguliere zorg ontlast en besparen gemeenten bovendien kosten.

Pre mantelzorgwoning vergunning

Er zijn enkele stappen die we vooraf nemen voordat we een pre mantelzorgwoning kunnen bouwen:

1. Zorgen voor de juiste vergunningen.
We controleren bij uw lokale gemeente of u toestemming nodig heeft om een extra woning op uw eigendom te bouwen. Deze regels en vereisten kunnen per plaats afwijken, dus maatwerk is altijd belangrijk. Lees hierover meer onder het kopje ‘Gemeenten’. We informeren naar de specifieke eisen binnen uw gemeente die gelden voor pre-mantelzorgwoningen en vragen info op over het huidige bestemmingsplan.

2. We ontwerpen een plan.
U ontwerpt samen met een Solilux ontwerper een woning met een mooi design. Uiteraard worden daarbij de faciliteiten voor toekomstige zorgbehoeften meegenomen, mocht mantelzorg ooit van toepassing zijn. Denk dan onder andere aan toegankelijkheidsfuncties.

3. Hoogste veiligheidseisen
We zorgen ervoor dat uw premantelzorgwoning voldoet aan alle bouwvoorschriften en veiligheidsnormen. Dit houdt onder andere in dat de woningen voldoen aan de BENG-norm.
Dit houdt in dat de woning ook bijzonder goed is geïsoleerd waardoor er weinig energiebehoefte is.

4. Uitrusten en inrichten
We zorgen ervoor dat benodigde voorzieningen en apparatuur die in de toekomst nodig zijn worden aangebracht. Zo kunnen er in een later stadium gemakkelijk voorzieningen worden gemonteerd zoals handgrepen en overige hulpmiddelen. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en vooraf advies in te winnen bij een specialist die uw pre-mantelzorgwoning voor u gaat bouwen. Ons advies is om onze specialist bij aanvang te betrekken bij het eerste contact richting uw gemeente.

Vraag hier uw advies aan:

Neem contact op
Pre mantelzorgwoning bouwen

Pré mantelzorgwoning regels

WANNEER MAG IK EEN PRE MANTELZORGBUNGALOW BOUWEN?

Een pre mantelzorgunit kan helaas niet op elk terrein geplaatst worden. In bepaalde gemeenten is er al beleid gemaakt voor premantelzorgwoningen of wordt hieraan gewerkt. Naast dit beleid van de gemeente zijn er een aantal zaken van belang.

Vergunningen: In de meeste gevallen is een omgevingsvergunning nodig om een pre-mantelzorgwoning op de kavel te mogen bouwen. Dit omvat bouwvergunningen en eventuele afwijkingen van de normale regels.

Bestemmingsplan: Controleer het bestemmingsplan van de gemeente waarin de mantelzorgwoning zal worden gebouwd. In sommige gevallen kan een wijziging in het bestemmingsplan vereist zijn. Zo kan uw kavel bijvoorbeeld een agrarische bestemming hebben.

Gebruik: De verzoekers moeten bijvoorbeeld een familierelatie hebben en moeten in de meeste gevallen 67 jaar of ouder zijn. De intentie moet aanwezig zijn om van de woning in een later stadium een mantelzorgwoning te maken zodat deze dienst kan doen voor de verzorging van een hulpbehoevende persoon.

Maximale oppervlakte: Er kunnen regels zijn met betrekking tot de maximale oppervlakte van een pre-mantelzorgwoning. Gangbare maten van pre-mantelzorgwoningen zijn 80m2, 90m2 of 100 m2

Toegankelijkheid: Pre-mantelzorgwoningen moeten voldoen aan toegankelijkheidsnormen om te zorgen voor de toekomstige mobiliteit.

Geïnteresseerd in een moderne (pre) mantelzorgwoning op maat? Neem contact op met Solilux voor meer informatie!

Pré mantelzorgwoning gemeenten

In welke gemeenten is het bouwen van een prémantelzorgwoning al toegestaan? Bekijk onderstaande lijst van gemeentes die vergunningen afgeven voor pre mantelzorgwoningen. Klik op betreffende gemeente of woonplaats en u ziet de regelgeving van betreffende gemeente. Mocht uw gemeente hier nog niet tussen staan en er is wel regelgeving voor een pre-mantelzorgwoning dan willen wij u vragen om dit aan ons te laten weten zodat wij een actueel overzicht kunnen bieden.

Gemeenten die vergunningen afgeven voor pre-mantelzorgwoningen:

Friesland: AchtkarspelenOpsterland

Groningen: Westerkwartier

Drenthe: Westerveld

Overijssel: Hellendoorn

Gelderland: Apeldoorn – Barneveld – Berg en Dal – Berkelland – Buren – Elburg – Lingewaard – Nijkerk – West Betuwe

Flevoland: Almere

Utrecht: Rhenen – Vijfheerenlanden

Noord-Holland: Medemblik

Zuid-Holland: Alphen aan den Rijn – Hardinxveld-Giessendam – Molenlanden – Nieuwkoop

Zeeland: Zoutelande (Gemeente Veere)

Noord-Brabant: Alphen-Chaam – Baarle-Nassau – Dongen – Eersel – Gilze en Rijen – Goirle – Land van Cuijk – Loon op Zand – Meierijstad – Oisterwijk – Reusel-De Mierden – Waalwijk

Limburg: Beekdaelen – Horst aan de Maas – Nederweert – Peel en Maas – Roerdalen – Venlo

Hoewel het beleid omtrent pré-mantelzorg in veel gemeenten al versoepeld is, kan het zijn dat u er in uw woonplaats nog geen toestemming voor krijgt. In dat geval heeft Solilux de kennis en vaardigheden in huis om het gesprek aan te gaan met uw gemeente. We bespreken graag de mogelijkheden in een vooroverleg met uw gemeente, zodat een pre-mantelzorgwoning voor u wellicht alsnog een optie is.

Klik op onderstaande button om advies aan te vragen

Advies aanvragen
Inspiratie opdoen? Bekijk onze projecten
<
>